Sobota, 5 října, 2024
Domů Rady a Návody Dálniční známky už dávno nejsou nalepovací

Dálniční známky už dávno nejsou nalepovací

Autor článku: H K
0 Komentář

I když máme docela slušnou železniční síť, pořád valná část našeho obyvatelstva pro přepravu na delší vzdálenosti preferuje auto. Kdo si přeje dostat se do svého cíle co možná nejrychleji a nejpohodlněji, použije některou z našich dálnic. Jejich užití je u nás ovšem zpoplatněno, a sice formou dálniční známky.

Důvody existence dálničních známek

Dálniční známka se může někomu jevit jako zbytečná šikana. Není tomu tak. Stát potřebuje mít z užívání dálnic nějaké peníze. Z dálničních známek se totiž platí údržba celé dálniční sítě. Bez tohoto příjmu by se k tomuto účelu muselo sahat do státního rozpočtu, což by pro veřejné finance znamenalo katastrofu. Navíc ani zdaleka nejsme jedinou zemí, kde nějaká obdoba dálničních známek funguje. Běžně se takto vybírají peníze na spravování dálnic po celém světě.

Kde se dají dálniční známky nakoupit

Ještě poměrně nedávno měla dálniční známka ČR formu nálepky. Toto však dnes již neplatí. Jednalo se totiž o relativně nákladné řešení. Dálniční známka 2024 má již pouze digitální podobu, což je mnohem komfortnější, a to jak pro stát, tak i pro samotné řidiče. Ti už totiž nemusí pracně hledat místo, kde známku koupit. Pořídit si ji mohou v podstatě z jakéhokoliv místa, kde mají připojení k internetu, tedy i doma.

Stačí se jen vydat na stránky czdalnice.cz. Tam je potřeba zadat pár údajů, konkrétně zemi registrace vozidla, začátek platnosti známky, číslo SPZ a samozřejmě také délku platnosti známky. Platnost dálniční známky se pohybuje od jednoho dne až po jeden rok. Lidé, kteří po dálnicích jezdívají na denní bázi by si měli vybrat roční verzi, zatímco sváteční motoristé spíše ocení jednodenní dálniční známku.

Jak si ověřit platnost

Jakmile platnost dálniční známky vyprší, je potřeba si pořídit novou, jinak nesmí auto na dálnici. Jak však platnost zjistit? I toto je velice jednoduchý úkol. Na webu czdalnice.cz stačí jen vyplnit SPZ svého vozidla a platnost si během několika málo vteřin ověřit. Tato služba je zdarma.

Další články autora

Zanechat komentář

© Publikace PR článků PressMedia.net | All rights reserved